Ravenstein

Ravenstein is een van de kleine stadjes aan de Maas en met het historische stadscentrum absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Door de pittoreske huizen, de twee kerken, de molen De Nijverheid, een echte stadspomp en de oude stadspoorten waan je je in andere tijden. Vooral als je in de avond door het stadje wandelt.

 

 

Ravenstein werd in 1360 gesticht door een leenman van de hertog van Brabant: Walraven van Valkenburg. Hij liet aan de oever van de Maas een kasteel bouwen. Bij het kasteel ontstond het plaatsje Ravenstein, dat in 1380 stadsrechten kreeg. Het bleef eeuwenlang bestuurlijk een eiland tussen Brabants en Gelders gebied. Het Land van Ravenstein was van 1397 tot 1629 Kleefs en behoorde vervolgens tot Neuburg-Palts.
Omdat Ravenstein buiten het gezag van de (protestantse) Staten-Generaal viel, was het net als enkele vergelijkbare stadjes aan de Maas een toevluchtsoord voor katholieken en vestigden zich er verschillende kloosterorden. Pas in 1805 werd Ravenstein Nederlands.

Bezoek de molen De Nijverheid en de stadsbrouwerij
De stellingsmolen De Nijverheid heette vroeger in de volksmond De Raaf en werd in 1857 gebouwd op het voormalige bastion Utrecht. Van dit bastion is weinig meer over maar de ‘berg’ waar de korenmolen op staat, was het bastion. De molen heeft een hoge landschappelijke waarde en wordt nu na vele restauraties beheert door de stichting De Ravensteinse Molen. De molen is op zaterdag geopend voor bezoekers en heeft ook een leuke streekproductenwinkel, een bakhuisje met bakoven en in de aanbouw van de molen is de stadsbrouwerij Ravenstein gevestigd. In het bakhuis worden ook verschillende bakworkshops gegeven. Via info@maakjebrood.nl kan je om informatie vragen.

 

Molensingel 6 en 8

Openingstijden:

Molen: zaterdag 14.00 – 16.30

Streekproductenwinkel: zaterdag 13.00 – 16.30

De stadbrouwerij Ravenstein naast de molen is geopend op vrijdag van 13.00 – 18.00, zaterdag van 10.00 tot 18.00 en zondag van 13.00 tot 18.00

 

Tekst en sommige foto's eerder gepubliceerd in het tijdschrift Brabeau.