Oisterwijkse vennen

 

De Oisterwijkse bossen en vennen, de Kampina en de Loonse en Drunense Duinen zijn verreweg de meest bezochte natuurgebieden van Brabant. Ze maken deel uit van Het Groene Woud, dat een keten vormt van verschillende grote natuurgebieden in Brabant. Toch zijn die gebieden heel verschillend en ook zo groot dat je er nooit uitgekeken raakt.

 

De Oisterwijkse vennen zijn duizenden jaren geleden ontstaan doordat stevige zuidwesterstormen veel zand wegbliezen. Hierdoor kwamen er langwerpige laagtes op de vlakte, waarin het regenwater zich verzamelde. Door de leemlagen daaronder bleef het water in deze ‘gaten’ staan. Zo ontstonden de vennen in een verder kaal landschap. Omdat de omgeving behoorlijk voedselarm was, plantte men om de vennen bomen, zodat door de vallende bladeren ook de vennen weer voedselrijk werden. Naar het westen sluit de Kampina aan. Dit is een gevarieerd natuurgebied met uitgestrekte heidevelden en dennenbossen. In het midden ligt de Kampinase Heide met talrijke vennen.

 

Natuurlijk zijn deze gebieden het hele jaar mooi, maar de herfstkleuren geven ze toch een aparte sfeer. Zeker de Oisterwijkse vennen zijn prachtig tussen kleurige bladeren, met een beetje mist en een laagstaande zon.