MARIËNKROON

Mariënkroon

 

Achter Vlijmen aan de rand van Nieuwkijk ligt een grote, ommuurde abdij. Achter de muur schuilt een rijke historie die teruggaat tot de ijzertijd.  In de regio staat het ook bekend onder een andere naam: kasteel Onsenoort oftewel Huys ten Honsooirde.

 

 

Aan de rand van de A59 bij afslag Nieuwkuijk ligt de Abdij Mariënkroon.  De bebouwing kent een lange historie. In 1266 stond er een houten kasteel dat in1372 werd verwoest door een grote brand. Daarna werd in 1388 de ‘woontoren’ achter op het terrein gebouwd en pas veel later het kasteel Onsenoort oftewel Huys ten Honsooirde. De huidige, robuuste en fraai opgeknapte toren verwijst nog naar het niet meer bestaande kasteel. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de gebouwen en het gebied verkocht aan de paters Cisterciënzers die een kapel bouwden en het kasteel afbraken. Op de fundamenten van het kasteel werd de abdij gebouwd. De contemplatieve kloostergemeenschap veranderde echter na 1970 en daardoor kwam de leefwijze meer in het teken te staan van ‘Christus te zijn onder de mensen.’ De Focolare-beweging nam vanaf 2002 geleidelijk de gebouwen over en heeft het geheel de afgelopen jaren behoorlijk opgeknapt.  Het prachtige complex is geheel ommuurd, met daarbinnen de serene rust die neerdaalt over de prachtige landerijen, gebouwen en een heuse slotgracht. De geschiedenis van Mariënkroon staat beschreven in het boekje ‘25 eeuwen in vogelvlucht’, dat bij de receptie verkrijgbaar is.

 

Wandelen rondom de Abdij

 Rondom de abdij is een wandeling uitgezet. Het terrein is overdag geopend voor bezoekers en bij de receptie is een brochure verkrijgbaar met de wandeling en een plattegrond. Het wandelgebied is 9 hectare groot en geeft een goed beeld van de rijke historie van de abdij en het voormalige kasteel Onsenoort

 

Adres: Abdijlaan 8, 5253 VP Nieuwkuijk
Telefoon  (receptie): 073-5113651

Openingstijden: ma-vrij 09.00 – 17.00 uur en zo 11.00 – 12.30 uur