Kasteel Boxmeer

Kasteel Boxmeer

 

In het uiterste oosten van Noord-Brabant, bijna aan de grens met Duitsland, ligt het kasteel genaamd naar de plaats Boxmeer. De gemeente kent een rijke historie. Als heerlijkheid was het eeuwenlang een zelfstandige staat. De vesting ligt prachtig tussen de Maas en de oude rivierarm de Meer. Door de eeuwen heen is het regelmatig belegerd, vernield, maar ook weer opgebouwd. 

 

Als je vanaf de A73 Boxmeer inrijdt, doet niets vermoeden dat aan de achterzijde van het huidige dorp een historisch belangwekkend gebied ligt. Vanuit het centrum richting de Maas kom je bij Het Zand en de Veerstraat. Op de smalle kruising staat de protestantse kerk en twee gebouwen (één daarvan is de Nepomukkapel). Tussen deze gebouwen staat de ijzeren toegangspoort naar het kasteel. Door de poort wandel je via een fraaie brug over de Meer naar het ‘eiland’. Het imposante witte kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd. Door de eeuwen heen waren verschillende families eigenaar van het kasteel. In de Tachtigjarige Oorlog werd het in opdracht van de Spaanse landvoogd der Nederlanden, Alva, deels verwoest. Tussen 1780 en 1782 werden de bouwvallige delen van het kasteel gesloopt. De binnengracht werd gedempt en er werden twee nieuwe vleugels aan het slot gebouwd. In 1897 werd het kasteel verkocht aan de zusters van Julie Postel (vrouwelijke rooms-katholieke organisatie). Zij openden een ziekenhuis op het terrein en bouwden het kasteel verder uit. Nu is er in het complex het woonzorgcentrum Sint Anna gevestigd. De 17de -eeuwse ridderzaal met het in 1686 gestucte plafond is er nog steeds. Er zijn ook nog enkele kamers in de Lodewijk XVI-stijl te bewonderen. 

 

 

Kasteelmuseum Julie Postel

In het souterrain van het kasteel bevindt zich het kasteelmuseum Julie Postel. Daar wordt de rijke historie van het kasteel, zijn voormalige eigenaren én de huidige religieuze bewoners tentoongesteld.  Naast het museum kunt u op verzoek en onder leiding van een gids het 18e-eeuwse historische gedeelte bezoeken. 
Het Kasteelmuseum is op de eerste zondag van de maand geopend van 14.00 tot 17.00 uur. In de maanden december, januari en februari, in het carnavalsweekend, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en Nieuwjaarsdag, is het museum gesloten.


Adres: Kasteel Boxmeer, Veerstraat 49 5831 JM Boxmeer 

Meer informatie: www.kasteelboxmeer.nl

(Ook gepubliceerd in winter Brabeau 2019)